Я - українка, і цим пишаюсь!!!

Я - українка, і цим пишаюсь!!!
Любіть Україну у сні й наяву!

неділю, 29 січня 2017 р.

Національна символіка

Згідно з Конституцією України, державними символами України є Державний Прапор України (синьо-жовтий), Державний Герб України (тризуб), Державний Гімн України («Ще не вмерла України ні слава, ні воля»).
 Але кожен обласний та районний центр має свою символіку. Н-д, на гербі Чернігівської області, затвердженому 11 липня 2000 р., на срібному полі чорний двоголовий орел з червоними лапами і язиками, золотими очима і озброєнням (дзьоби і кігті), на головах – по золотій відкритій короні, а на грудях синій щиток із золотим оздобленням, на якому золотий знак засновника Великого князівства Чернігівського Мстислава Володимировича. Відповідно прапор Чернігова  біле полотнище співвідношенням, у центрі якого розміщений чорний одноголовий коронований орел, що лівою лапою тримає золотий хрест.
На гербі Ніжина представлено на чорному коні Святого Юрія, у червоному плащі та червоних чоботях, який пробиває списом зеленого змія.  Прапор – синьо-жовто-малиновий, із зображенням білого Св. Юрія.
 Символами Ніжинського обласного педагогічного ліцею Чернігівської обласної ради є герб і гімн. Герб ліцею відображає індивідуальність навчального закладу, його історичні й культурні традиції. Це фігурний щит із жовтим  обрамленням,  поділений на чотири частини; зверху на жовтому фоні вказано рік заснування ліцею (1993). Орел символізує  безсмертя, мужність, далекоглядність і силу, розкрита книга – отримання знань, пелікан – вчителя, бджоли – кількість класів. Георгій  Побідоносець на коні, який вражає списом змія, – це втілення боротьби проти зла та захисту свободи. Унизу, на малиновій стрічці, написано латинськими літерами «Молодість, трудом і наполегливістю». Герб  ліцею поєднує голубий, чорний, жовтий, малиновий та білий  кольори, що символізують: голубий колір – символ краси і величі; чорний колір – символ пам׳яті, скорботи, скромності; жовтий колір – верховенство, велич, повага, багатство; малиновий – колір запорожців, символ щедрості, добропорядності; білий колір – символ чистоти і непорочності.

Немає коментарів:

Дописати коментар